Poel

Claire-Louise Bennett - PoelIn februari 2018 verschijnt bij Uitgeverij Karaat het debuut van de Ierse schrijfster Claire-Louise Bennett, getiteld Poel.

Claire-Louise Bennetts debuut, Poel, verscheen aanvankelijk bij een kleine Ierse uitgeverij. Al snel kreeg het boek echter zo’n groot publiek en werd het zo lovend ontvangen, dat een Engelse en Amerikaanse editie niet konden uitblijven. En ook Karl Ove Knausgård was er zo van onder de indruk dat hij besloot het voor zijn eigen Noorse uitgeverij aan te kopen.

Poel is een myriade van wondermooie schetsen, verhalen en gevoelens, die samen een pracht van een roman vormen. Poel is een verhaal over een naamloze jonge vrouw die zich in haar huis aan de Ierse kust terugtrekt, alwaar ze – samen met de lezer – op een droomachtige manier haar leven overziet, overdenkt en verder beleeft: het isolement, het einde van een affaire, de tweeslachtige start met een nieuwe minnaar, haar herinneringen, of simpelweg de confrontatie met een koe.

Maar hoe meer de vrouw zich insluit en zich in haar eigen excentriciteiten wentelt – vaak pijnlijk, nog vaker hilarisch -, hoe meer de lezer ook zijn eigen verlangens, beperkingen en buitenissigheden zal beginnen te overdenken.

Met Poel vestigt Claire-Louise Bennett in één klap haar naam en schaart zich tussen Max Porter, Eimear McBride en Cynan Jones, een nieuwe, jonge generatie Engelstalige schrijvers die met hun literatuur alles op het spel zetten.

‘Het vrouwelijke antwoord op Knausgård.’ New York Magazine

‘Deze Woolfiaanse novelle zal alle ideeën omtrent narrativiteit op de tocht zetten. Droomachtige levensfragmenten die in en uit de pas lopen, een opmerkelijk proza met een perspectief dat op slaapwandelen lijkt.’ Elle

‘In Poel, dat vol zwarte humor zit, heb je steeds het gevoel dat er een tragedie ophanden is, een verlies dat maar moeilijk te duiden is. Het herinnert ons eraan dat kleine dingen diepe bodems hebben.’ The New York Times Book Review

‘Een vleugje Lydia Davis, een vleugje Samuel Beckett, een vleugje Edna O’Brien.’ Colum McCann

Claire-Louise Bennett
Poel

ISBN 9789079770298
Paperback met flappen
ca. 176 p., € 18,95

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.