Gisteren droomde ik dat ik een dj was

Frank Báez - Gisteren droomde ik dat ik een dj was

Rond 1 mei 2019 verschijnt bij Uitgeverij Karaat Gisteren droomde ik dat ik een dj was van Frank Báez. Báez staat in juni 2019 op Poetry International in Rotterdam en zal de hele maand juni als Writer in Residence in Amsterdam verblijven.

Wie zich aan de poëzie van Frank Báez (Santo Domingo, 1978) waagt, duikt in een tragikomische, schijnbaar autobiografische wereld van gedichten waarin een jonge eilandbewoner aan het woord is die het liefst de wijde wereld intrekt om kunstenaar te worden: “ik herinner me dat ik / zo wanhopig was dat ik zelfs / als een verstekeling / had meegewild op de eerste boot die afmeerde”.

Inmiddels heeft de dichter gereisd en veel van de wereld gezien, en kijkt hij daarop terug in zijn gedichten: Chicago, Egypte, de Middellandse Zee – een voor een worden de locaties opgenomen in dat universum van die jongeman die graag groots en meeslepend wil leven maar toch zijn geliefde eiland in de Caribische Zee maar niet uit zijn systeem krijgt. Steeds keert Báez terug naar de kade, de pier, de golven:

We zijn allebei ouder geworden,
maar ondanks het voorbijgaan van de tijd
blijf ik naar deze pier komen

om met je te praten met
dezelfde onschuld van toen
ik nog een jongen was en over

je stranden liep en een schelp oppakte
en hem naar mijn oor bracht
en jij voor het eerst tegen me sprak.

Met een voorwoord van Carlos Manuel Álvarez.

Frank Báez
Gisteren droomde ik dat ik een dj was
Vertaling Bas Nieuwenhuijsen & Luc de Rooy
ISBN 9789079770373
Ca. 98 p. – paperback met flappen – € 18,95