Edgar Allan Poe. De biografie

Poe AckroydOp 3 oktober 1849 wordt Edgar Allan Poe, de grootste schrijver die Amerika ooit gekend heeft, meer dood dan levend bij een dokter gebracht. Hij sterft enkele dagen later, vermoeid, verward, en lijdend aan een delirium.

Hoe hij in Baltimore belandde, wat hij daar deed en hoe hij vervolgens in deze staat terechtkwam, kon hij niet vertellen. Het enige wat men wist te achterhalen, was dat hij zes dagen eerder de boot vanuit Boston had genomen.

Was het zelfmoord? Moord misschien? Of zaten er nog diepere, psychologische oorzaken achter zijn plotse dood? Het mysterie is nooit opgelost.

De manier van sterven pastte evenwel bij Poe’s leven, dat gevuld was met ongeluk, dronkenschap en mislukking, én bij zijn oeuvre, dat bol stond van waanzin, horror en dood. Een oeuvre dat tot de beste van de wereldliteratuur wordt gerekend, een oeuvre dat nog steeds over de hele wereld wordt gelezen.

Wie was Edgar Allan Poe? Hoe kwam hij aan verhalen als ‘The Tell Tale Heart’, ‘The Masque of The Red Death’ of aan gedichten als ‘The Raven’ en ‘Annabel Lee’? En wat gebeurde er in die zes oktoberdagen van 1849?

Peter Ackroyd (1949), Brits schrijver en meesterbiograaf, dook in Poe’s leven en schreef een biografie die leest als een roman, als een literaire thriller – als een psychologisch horrorverhaal waar Edgar Allan Poe er zelf zoveel van schreef, en waar hij over de hele wereld beroemd mee is geworden.

Hardcover, genummerde eerste druk, nav 200e geboortejaar van Edgar Allan Poe!

Peter Ackroyd
Edgar Allan Poe. De biografie
Vertaling David Koppernik
ISBN 9789079770021 – € 19,95
192 pagina’s – hardcover

Lees hier het eerste hoofdstuk uit het boek: